zondag 31 januari 2016

Zuurkool...

uit het vat of eigenlijk uit een zuurkoolpot. Het duurde dit jaar wat langer voordat de zuurkool op smaak was. De potten staan nu ruim 2 maanden maar het is weer lekker.
Deze pot heeft een inhoud van 2 liter.
Daar gaat in:
1,7 kg witte kool
16 g zout
2 afgestreken eetlepels inmaakkruiden (gehaald bij de Toko)
5 piment korrels

Zuurkool
De kool schaven we en gaat dan in een grote bak/emmer met al het zout. Alles goed mengen en een nachtje laten staan. De volgende dag de kruiden er door mengen en dan de kool in de pot doen. Het vocht wat in de emmer zit er boven op gieten. Daarna een schone doek er over heen vouwen en de stenen er boven op leggen. De stenen moeten onder water staan. Heb je niet genoeg dan een liter water koken en 3 gram zout daar in oplossen. Laat dit af koelen en vul dan de zuurkoolpot bij totdat de stenen onder water staan. Deksel er op en het waterslot vullen met koud water.
En dan komt het allermoeilijkste...wachten totdat de zuurkool op smaak is :)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen