maandag 7 september 2015

Recept: Rijstmelk

Ingrediënten:
200 g (zilvervlies) rijst
200 ml kokosmelk
4 L water

Benodigdheden:
2x grote pan
staafmixer/keukenmachine
zeef
dunne doek

Werkwijze:
Doe alles in een grote pan en laat 2 uur zachtjes koken. Pureer met een staafmixer of keukenmachine. Leg in de zeef een dunne doek en giet de gepureerde rijstmelk door de zeef in de andere pan. De melk is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Kokosmelk kun je ook maken van santen. Voor 200 ml heb je dan 40 g nodig
En wil je wat meer smaak aan je melk voeg dan tijdens het maken een vanillepeul toe. Ook kun je kaneel, steranijs en stevia (of suiker) toevoegen.

Rijstmelk


Zo doen wij dat:
Alles wordt 10 minuten opgekookt en daarna gaat het een uur of 4 in de hooikist. De melk pureer ik maar gaat daarna niet meer door de zeef. Ik gebruik het alleen voor havermoutpap en vind de vezels van de rijst daarin toch niet terug.
De melk kook ik daarna nog een keer op en giet ze dan zo heet mogelijk in gesteriliseerde flesjes van bijvoorbeeld Calve sauzen, koffiemelk en bierflesjes. De bierflesjes sluit ik af met rubberen kapjes die te koop zijn bij bijvoorbeeld Brouwmarkt.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen