donderdag 26 maart 2015

DIY: Zaaiplank

Gevonden op pinterest en nagemaakt: zaaiplank, zaai sjabloon, zaaihulp, plant spacing template. Het komt uit de squarefoot gardening methode vandaan. Je neemt een plank van 30 x 30 cm en op steeds dezelfde afstand bevestig je een deuvel. Ga je nu zaaien dan druk je de plank in de grond en je zaai gaatjes staan er in. Alles op dezelfde afstand en vullen maar.
Ik heb er nu 3 gemaakt en het werkt perfect.


Benodigdheden:
Een plank van 30 x 30 cm
Boormachine
Houtboor
Deuvels
Hamer
Houtlijm
Liniaal
Potlood

Verdeel de plank in 16 vakken (trek elke 7,5 cm een loodrechte lijn). Daar waar de lijnen kruizen boor je een gat net breed genoeg zodat de deuvel er in past. Ik heb deuvels gebruikt van 4 cm en deze 1,5 cm in de plank gezet.
Boor de gaten, druppeltje houtlijm er in, deuvels er met een hamer in tikken, klaar. Je kunt er voor het gemak nog een handvat aan maken.
Op dezelfde manier maak je dan een plank met 9 vakken (elke 3,3 cm een loodrechte lijn trekken).

De plank met 9 gaatjes staat alles 10 cm uit elkaar.
Hiermee zou je kunnen zaaien: stambonen, bieten, prei, ui, sjalot, meiraap, koolraap, knoflook, pastinaak, wortel (groot), spinazie.

De plank met 16 gaatjes staat alles 7,5 cm uit elkaar.
Hiermee zou je kunnen zaaien: radijs, baby bietjes, wortel en deze plank is denk ik ook prima te gebruiken als voorzaai plank in de volle grond. Denk bijvoorbeeld aan kolen, sla, andijvie enz.

Het kleine plankje is een halve plank van 16 gaatjes. De eerste brak namelijk. Dit kwam uiteindelijk goed uit. Nu gebruik ik deze plank voor tussenteelten van bijvoorbeeld een rijtje worteltjes tussen de sjalotten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten