vrijdag 27 maart 2015

DIY: Hooikist

Uit landleven.nl

Deze kist hebben wij een aantal jaar geleden gemaakt en hij wordt door ons veel gebruikt. Een perfecte manier om  eenpans gerechten in te maken of rijst te laten garen. In het najaar maken we er appelcompote in. Het mooie aan deze kist is dat je eten niet kan aanbranden en (zonder stroomverbruik) toch lekker gaar wordt.
Als isolatie gebruiken wij 3 oude dekbedden.

En zo ziet onze kist eruit. Twee pannen van 8 liter passen er naast elkaar in en kleinere pannen kun je ook nog stapelen.
Dit hebt u nodig:
bodemplaat 50 x 50 cm
achter- en voorwand 51,8 x 53,6 cm
zijwanden 50 x 51,8 cm
deksel 53,6 x 53,6 cm
2 balkjes à 48 cm (vuren geschaafd 27 x 27 mm)
De gebruikte timmerpanelen hebben een dikte van 18 mm.


En verder:
2 scharnieren of 2 kruishengen, 
2 komgreepjes, 
1 kajuithaak (75 mm),
4 pootjes (houten knoppen), 
schuurpapier,
houtlijm, 
grondverf (grijs), 
schoolbordverf (rood), 
roller of kwasten, 
accuboormachine, 
verzinkboor,
houtschroeven,
houtvuller.
Zo gaat u te werk:Zaag de panelen op maat. Bevestig de zijpanelen tegen de bodemplaat aan, zet ze vast met houtlijm voor extra stevigheid en met schroeven. Gebruik een verzinkboor om de schroefgaten voor te boren. Plaats voor- en achterwand en zet deze ook vast. Bevestig op de binnenkant van het deksel, op twee centimeter vanaf de buitenzijde, de twee vierkante balkjes. Deze vallen binnen de hooikist en zorgen voor extra afsluiting, dus extra isolatie.Vul alle verdiepte gaatjes op met houtvuller en laat drogen. Schuur vervolgens de kist en het deksel en zet in de grondverf. Indien nodig herhalen. Schilder de kist aan de buitenzijde rood met de schoolbordverf en laat goed drogen. De binnenkant van de kist blijft grijs.Bevestig tenslotte aan beide zijkanten in het midden een handvat, op 15 centimeter vanaf de bovenzijde van de kist, gemeten inclusief deksel. Zet het deksel vast met de scharnieren of kruishengen en bevestig de kajuithaak als slot.

Als u de kist met schoolbordverf verft, dan kunt u een leuke boodschap op de kist schrijven. Een ander idee: schrijf het tijdstip op wanneer u de pannen in de kist heeft gezet, dan kunt u dat niet meer vergeten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten