vrijdag 27 februari 2015

DIY: Groeikast

Drie jaar geleden heb ik van een stel oude meubelpanelen een kast gemaakt. In die kast had ik een aantal tl buizen gehangen. Een mooie manier om al heel vroeg plantjes op te kweken. En het werkte als een speer. Alleen was de kast nogal een lomp, groot geval en de kamer waar hij in stond is ondertussen omgebouwd tot voorraad/opslag kamer (We zijn nog net geen preppers :) ) Tijd om een nieuwe groeikast te maken.
Dit keer van een stellingkast. En de lampen worden demontabel dan kan de stelling de rest van het jaar weer voor wat anders gebruikt worden.

Over de lampen kun je van alles vinden op het internet. Er staan mooie en vooral ingewikkelde beschrijvingen over wat voor een soort lampen de beste zouden zijn. Ik heb het simpel gehouden. Gewoon de goedkoopste armatuur gehaald bij de Gamma (18w 60 cm) en de lampen heb ik via internet besteld (Phillips Master 18w/856). Manlief heeft voor mij de kabels en stekkers er aan gemaakt. Een tijdklok er tussen en groeien met de handel.
En de kosten... ook dat valt mee.

Volgens energievergelijk.nl:
Lamp van 18w die 12 uur per dag brandt kost op jaar basis Euro 17,34
De kast is bij mij ongeveer 2 maanden in gebruik.
Dat komt neer op Euro 2,85 per lamp/60 dagen

Bouw van de kweekkast/groeikast

Benodigdheden:

(Stelling)kast

Per plank:
2x tl armatuur (18w/60cm) lengte lamp is afhankelijk van de grote van je kast
2x tl lamp (18w/856)
2x geaarde kabel (ik heb 2 meter kabel per tl lamp)
1x stekker
8 boutjes (die door de schakel van de ketting passen)
8 moertjes
4x ketting ( ze moeten door de gaten van de tl armatuur passen)
boormachine
houtboor 9
tang om ketting op maat te knippen

eventueel piepschuim, stanleymes en aluminiumfolie



De kast met veel geduld in elkaar gezet. Deze kasten zijn regelmatig bij de grote bouwmarkten in de aanbieding. Wij gebruiken ze vooral in de voorraadkamer om alle inmaak en weckpotten in op te bergen.

Zodra je de planken er in hebt meet dan per plank af hoe lang de kettingen moeten worden. Houdt er rekening mee dat je de lamp 5 centimeter boven je plantjes kunt hangen als ze nog in het kleinste opkweekbakje zitten. En dat je een paar schakels over houdt boven op de plank die je makkelijk kunt vast pakken als je de lamp hoger wilt hangen.

Per plank hangen 2 lampen die naar 1 stekker zijn verbonden.







Ketting door het gat van de tl-armatuur
In de tl lampen zitten een paar gaten waar de kettingen door heen passen. Doe een boutje door het ene eind van de ketting en sluit af met een moertje. Trek dan de ketting via de binnenkant door de tl armatuur. Het boutje houd de ketting nu op zijn plaats.



Hier zie je hoe ik het boutje door de laatste schakel van de gaten heb gedaan en daarna afgesloten met een moertje.


Boor in de plaat van de stellingkast op de afstand van de gaten in de tl armatuur een gat net groot genoeg zodat je het andere eind van de ketting er straks door kunt wurmen.

Zo ziet het er vanaf de bovenkant van de plaat uit. Onder de plaat hangt de tl lamp. Je verhoogd of verlaagd nu de lamp door de ketting omhoog te trekken of te laten zakken. En met het moertje houd je de ketting op z'n plaats.






Hier zie je de lampen hangen aan de eerste plank. En je ziet de kettingen liggen van de stellingplank er onder waar ook weer 2 lampen hangen.




Pas de lengte van de kettingen zodanig af dat de lampen minimaal 5 centimeter boven je laagste kweekbakje kunnen hangen. En de kettingen moeten dan nog een schakel of 3 boven je plank uitkomen.







Ik had een partij piepschuim over van een vorig project. Het piepschuim heb ik op maat gesneden en met een strook aluminiumfolie bedekt. Daarna de platen langs de achter en zijwand geklemd. Ze passen mooi in de staanders van de kast. De platen sloten niet helemaal tot boven aan. Dit kwam achteraf goed uit want nu kunnen de snoeren van de tl lampen er mooi boven langs. Zie foto kast hierboven.



De kast in werking....

Is het voorkweek seizoen voorbij dan kun je de platen en lampen opbergen tot het volgende jaar en de kast voor iets anders gebruiken. In ons geval liggen de kampeerspullen dan weer lekker voor het grijpen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten