zondag 11 januari 2015

Recept: Bramenjam met appel

Ingrediënten:
0,5 liter bramensap/gepureerde bramen
1 kilo appels schoongemaakt en geraspt
1 theelepel gemberpoeder of 1 bol stemgember
500 gram suiker
1 zakje Marmello nr. 1

Bereidingswijze:
De gepureerde bramen, geraspte appels en gember met elkaar vermengen. Als je een bol stemgember gebruikt deze wel fijn snijden of door de knoflookpers doen. Meng de suiker en Marmello in een apart bakje en meng dit alles weer goed door de bramen/appel massa. Breng alles aan de kook en blijf goed roeren. Zodra de hele oppervlakte borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan wordt gemaakt gaat de kooktijd van 4 minuten in. Eventueel kun je de jam met een schuimspaan afschuimen.
Vul de schoongemaakte potjes tot de rand schroef de deksel er op en zet ze 10 minuten op de kop. Draai ze daarna weer om en laat afkoelen.


Zo doen wij dat...
0,5 liter bramensap
1 kilo appels schoongemaakt en geraspt
1 theelepel gemberpoeder of 1 bol stemgember
250 gram suiker
2 theelepels vloeibare stevia
1 zakje Marmello nr. 1

De bereidingswijze is het hetzelfde als hier boven alleen heb je nu als extra ingrediënt de stevia. Deze kun je op elk moment toevoegen.

Voor dit recept hebben we inderdaad bramensap gebruikt. De bramen hebben we zelf geplukt en zijn daarna in de ontsapper gegaan. Maar je kunt dit natuurlijk ook prima met gepureerde bramen doen. En als je niet van de pitten houdt dan kun je de bramenmassa altijd nog door een roerzeef halen.
Van de pulp die we overhielden na het ontsappen hebben we weer fruitleer gemaakt. Een lekker gezond fruitig tussendoortje.
En in plaats van 500 gram suiker hebben we de helft er van vervangen door 2 theelepels vloeibare stevia. Dit komt overeen  met ongeveer 200 gram suiker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten