dinsdag 23 december 2014

Recept: Appelcompôte


Ingrediënten:
1 kilo appels
2 eetlepels citroensap
50 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 volle theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze:
Schil de appels en verwijder het klokhuis.  Kook de partjes met het citroenzuur en een beetje water met het deksel op de  pan op een lage stand 10 minuten.  Roer na 5 minuten een keer om. Voeg de suiker, vanillesuiker en kaneel.toe.Neem de deksel van de pan en kook nog 5 a 10 minuten zodat het overtollige vocht verdampt.  Blijf af en toe roeren opdat het niet aanbrandt.


Zo doen wij dat...
Appelboor
Wij schillen de appels en snijden ze dan met de appelboor in partjes. Alle ingrediënten in een pan en aan de kook met het spul. Zodra het kookt gaat alles in de hooikist en daar laten we ze de hele nacht in staan. De volgende dag weer opkoken. Als de stukjes te grof zijn gebleven stamp je ze wat fijner met een pureestamper. Doe de compôte heet in schoongemaakte potjes. Potjes 10 minuten op de kop zetten, daarna omdraaien en laten afkoelen.

Lijkt omslachtig maar wij doen het dan ook niet met 1 kilo appels :) En op deze manier is het wel zo relaxed. Rustig 's avonds met een biertje op tafel een tiental kilo appels schillen en de volgende dag op je dooie akkertje alles in potjes scheppen.
En de smaak... eenmaal gegeten en die uit de winkel hoef je nooit meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten